Két ember, egy lány és egy fiú halt meg Angola fővárosában a pápa tiszteletére összegyűlt tömegben kitört tülekedésben - jelentette vasárnap az AFP. A francia hírügynökség információi szerint az áldozatokat akkor taposták halálra, amikor megpróbáltak bejutni abba a zsúfolt futball-stadionba, ahol a XVI Benedek pápa istentiszteletére gyűltek össze a hívők.

A híradások szerint a két halálos áldozaton kívül nyolc embert kórházba szállítottak, 10 embert pedig a helyszínen láttak el az orvosok a tömegben kitört pánikot követően. Angola fővárosában több mint 50 ezren gyűltek össze a katolikus egyházfő látogatásán. A pápa a tervek szerint vasárnap egy luandai cementgyár előtt tart istentiszteletet, amelyre várhatóan mintegy kétmillió ember gyűlik majd össze.

Az angolai elnök, Jose Eduardo dos Santos rezidenciáján mondott pénteki beszédében XVI.Benedek arra szólította fel az afrikai vezetőket, hogy biztosítsanak sajtószabadságot, és folytassanak eredményesebb harcot a szegénység és a korrupció elleni küzdelemben. Az angolai államfő jelenleg 30 éve tölti be az elnöki tisztséget, országát pedig az egyik legkorruptabbnak tartja a Transparency International.

Angola népességének csaknem fele 18 évnél fiatalabb. Az afrikai országban 2002-ben ért véget a polgárháború. Azóta Angola gazdasága jól teljesített, de a lakosság kétharmada jelenleg is naponta alig két dollárból, azaz 440 forintból tartja fenn magát. Több évtizedes harcok után Angola a világ egyik legjobban elaknásított országává vált - írta a Független Hírügynökség.