Svájcban látták az elrabolt francia kislányt

2009.03.22. 18:15

Svájcban keresték a hatóságok vasárnap a Franciaországban két napja elrabolt kislányt, miután több szemtanú is állította: Genfben látták a gyereket, feltehetően orosz édesanyjával.

A három és fél éves Elise-t péntek délben rabolták el a dél-franciaországi Arles-ban. A gyerek édesapjával biciklizett haza az iskolából, amikor két, biztonsági őrnek öltözött férfi és egy parókát viselő nő megtámadta őket. Miközben az édesapát a két férfi megverte és elektromos sokkolóval bántalmazta, a nő egy gépkocsiba tuszkolta a kislányt. Az apa az emberrablóban Elise orosz édesanyját ismerte fel, s azt feltételezi, hogy volt felesége Moszkvába próbálja vinni közös gyermeküket. Az üres gépkocsit szombat hajnalban a rendőrök a dél-franciaországi Montpellier-ben találták meg.

Elise szülei, az orosz állampolgárságú Irina Belankaja és a francia Jean-Michel André 2007-ben váltak el, s a gyereket a francia hatóságok az édesapának ítélték. Miután Elise-t édesanyja az apa engedélye nélkül Moszkvába vitte, 2008 elején nemzetközi elfogató parancsot adtak ki ellene. Az orosz hatóságok azonban időközben az édesanyának ítélték a gyermeket, akit apja a közelmúltban vitt vissza Franciaországba, ezért ellene eljárás folyik Moszkvában. A francia hatóságok "komolyan" vizsgálják az apa feltételezéseit, de hozzáteszik: nincs kézzelfogható bizonyíték arra, hogy az édesanya érintett lenne Elise elrablásában.

Antoine Paganelli államügyész szerint a legvalószínűbb feltételezés egy svájci állampolgárságú szemtanú állítására épül, aki péntek délután a Montpellier-ből Genfbe közlekedő vonaton egy nővel látta a kislányt. A Journal du Dimanche című hetilap szerint szombat délelőtt több szemtanú is látta Svájcban felnőttek társaságában a nyugodtnak látszó gyereket. A francia média közben arra hívta fel a figyelmet, hogy Elise elrablása óta az Oroszországban élő anyáról nincs hír, a nemzetközi riasztás ellenére nem vette fel a kapcsolatot sem a francia, sem az orosz hatóságokkal. A szombati híradások egyébként még arról szóltak, hogy Elise-t és elrablóit egy Genfből Moszkvába induló repülőgépre látták délután felszállni, de a riasztás utóbb tévesnek bizonyult.

Az orosz belügyminisztérium illetékese vasárnap az Interfax hírügynökséggel azt közölte: még nem kaptak hivatalos megkeresést a francia társszervektől az ügyben, de ha az megérkezik, minden szükséges intézkedést megtesznek a kislány felkutatására. Az illetékes mindazonáltal leszögezte, hogy "az édesanya előállításáról szó sem lehet", mert az orosz törvények szerint a gyermekrablást másként kell tekinteni, ha azt az egyik szülő hajtotta végre, erőszak és harmadik személy segítsége nélkül.