Óvadék ellenében szabadon engedtek kedden egy nigériai bíróságon három férfit, akiket azzal vádolnak, hogy hamisított gyógyszert készítettek, ami összesen 84 gyerek halálát okozta. A gyanúsítottak a Barewa nevű gyógyszercég munkatársai. Ha bűnösnek találják őket, akár 15 évet is kaphatnak.

A lagosi legfelsőbb bíróság döntése szerint a gyanúsítottakat személyenként 69 ezer dollár, azaz 16 millió forintos óvadék, és egy városi ingatlanfedezet ellenében engedték szabadon. A három férfi ügyének tárgyalása május 4-én folytatódik.

Az áldozatok két hónapos és hét év közötti gyerekek voltak, akik a beszedett fájdalomcsillapítók eredményeképp veseelégtelenségben haltak meg. Szervezetükben a boncolásnál magas dietilén-glikolt szintet mutattak ki. A dietilén-glikolt egy olyan mérgező oldószer, melyet többnyire járművek fékfolyadékjaként, és hűtőanyagaként használnak. A gyanúsítottak ártatlannak vallották magukat. Ha a bíróság bűnösnek találja őket, maximum 15 éves börtönbüntetésre, és 2600 eurós, átszámítva 800 ezer forintos kártérítésre kötelezhetik őket.

Nigériában elterjedt, hogy hamisított gyógyszert árusítanak, a külföldről beszerzett gyógyszerek ugyanis drágák. 1990-ben például 109 gyerek halt meg az afrikai országban, miután olyan paracetamolt vettek be, melynek részeként a dietilén-glikolhoz hasonló mérgező vegyület került a szervezetükbe. Egy másik esetben Nigéria több milliárd dolláros kártérítést követelve beperelte az amerikai Pfizer gyógyszercéget, mert állításuk szerint 1996-ban egy agyhártyagyulladás elleni gyógyszer kikísérletezésének eredményeként 11 gyerek meghalt, 189-en pedig maradandó sérüléseket szenvedtek. Az amerikai gyógyszergyártó február 26-án kiadott közleménye szerint a cég megegyezésen dolgozik, amely "minden fél legteljesebb érdekeit szolgálja".