Vádat emeltek egy amerikai katona ellen Bagdadban, akit azzal vádolnak, hogy lelőtt egy magyar vállalkozót Irakban egy amerikai támaszponton - számolt be róla az AFP francia hírügynökség. A Miami Herald című amerikai napilap úgy tudja, hogy a magyar férfi a TOIFOR-nak dolgozott. A Külügyminisztériumnak hivatalos források egyelőre nem erősítették meg a hírt - mondta el a Független Hírügynökségnek a tárca szóvivője.

Az AFP információi szerint a 25 éves, amerikai Carl Stovall őrvezetőt még szombaton vádolták meg azzal, hogy a magyar férfit lelőtte az iraki Tadzsiban, Bagdadtól északra. A katonát, aki egységével együtt alig egy hónapja volt Irakban, március 26-án vették őrizetbe. Az amerikai hadsereg nem közölt további részleteket az ügyről, mivel a vizsgálat még tart.

A Miami Herald című amerikai napilap hétfői híre szerint az áldozat a TOIFOR nevű, higiéniai szolgáltatásokat végző cégnek dolgozott. A TOIFOR Hungary Kft. budapesti központjának marketingvezetője a Független Hírügynökségnek nem kommentálta a hírt, későbbre ígért tájékoztatást.

Szelestey Lajos külügyi szóvivő szerint a külügyi tárcának a hírt hivatalos források egyelőre nem erősítették meg. A Külügyminisztérium diplomáciai úton kért felvilágosítást az esetről az iraki és az amerikai hatóságoktól, ám a válasz még nem érkezett meg. A szóvivő a Független Hírügynökség kérdésére hozzátette: az Irakban dolgozó egyéni vállalkozóknak vagy cégeknek nincs bejelentése kötelezettségük.

2003 novemberében agyonlőttek egy TOIFOR-nak dolgozó magyar civilt Bagdadtól nyugatra Ramadi közelében. A hivatalos jelentés szerint a kisteherautót vezető magyar sofőr az egyik közlekedési ellenőrző pontnál a figyelmeztető lövések ellenére sem állt meg, mire az amerikaiak lelőtték. (FH)