Bezárásra kerül a hírhedt péceli sintértelep, miután hétfőn délután 1 órakor vezetője, Lancsák József néhány napos kórházi tartózkodás után váratlanul elhunyt, értesült a Velvet.
Az ország egyik legelavultabb gyepmesteri telepének bezárásáért évek óta küzdenek az állatvédők, ám eddig nem értek el eredményt. A Noé Állatotthon Alapítvány még 2002-ben tett feljelentést a borzalmas tartási körülmények miatt, ám az állapotokon azóta sem sikerült sokat javítani. A telep tulajdonképpen nem is üzemelt gyepmesteri létesítményként, hiszen csak a tetemek begyűjtésére volt szerződése a várossal, mégis itt kötöttek ki a közterületről befogott, vagy a gazdájuk által leadott ebek.
 
A péceli sintértelep az évek folyamán sokezer állatnak jelentette a végállomást; csontjaik még a vezető halála után is a környéket tarkítják. Az oltatlan, parazitás ebek a legkülönbözőbb módokon pusztultak el a telepen - nem volt ritka, hogy a rövid láncon egyszerűen megfulladtak vagy felakasztották magukat.
A Noé Állatotthon Alapítvány önkéntesei már a vezető halálhíre után néhány órával megkezdték a telepről a kutyák mentését; hétfőn 9 kutyát sikerült elszállítaniuk. Arra azonban nem számítottak, hogy az egész telepet napok alatt ki kell majd üríteni.
"Iszonyú körülmények között találtuk őket" - meséli Sándor Hédi, az alapítvány elnöke, aki az elmúlt években sok kutyát hozott ki a telepről. - "A legtöbb állat előtt nemhogy víz, de még edény sem volt, a lábosokat is mi raktuk be. Elhoztunk annyi kutyát, amennyit hirtelenjében el tudtunk helyezni itt-ott, de még mindig több tucat kutya várja, hogy valaki megmentse. Az utolsó zsák száraz tápunkat vittük át nekik a menhelyről."
A telepen semmilyen élelem-tartalék nincs, mindössze egy vödör romlott moslékot találtak az állatvédők - ez volt a napi betevője a közterületről befogott vagy gazdájuk által leadott kutyáknak.
A Noé Állatotthon Alapítvány önkéntesei vállalták, hogy a telepen maradt kutyák ellátásáról gondoskodnak, ám erre csak néhány napig lesz lehetőségük. Ezután a telepet a hatóságok bezárják, az ottmaradt kutyákat pedig egy másik sintérnek adják át, így feltehetően altatás vár majd rájuk.
Az alapítvány ezért arra kér minden állatbarátot, hogy aki teheti, fogadjon örökbe a péceli sintértelep kutyáiból. Egy részük már az állatvédők gondozásában van - őket oltva, ivartalanítva fogadhatják örökbe - , mások még a telepen várják sorsuk jobbra fordulását és reménykednek benne, hogy megmenekülnek.
Aki örökbe szeretne fogadni, az az alapítvány 06-30-221-12-99-es számán érdeklődhet (10-15ó), illetve a www.noeallatotthon.hu címen talál bővebb információt a kutyusokról.