Nem azok tértek vissza Tatárszentgyörgyre keddre virradóra gyújtogatni, aki februárban egy másik utcában egy roma származású apát és fiát meglőtték - mondta egy neve elhallgatását kérő bűnügyi szaktekintély kedden az MTI-nek. Az informátor a rendelkezésre álló adatokból arra következtet, hogy ezúttal a lángra lobbant ház tulajdonosának valamelyik haragosa állhat a háttérben. Ezt a gyanút támasztja alá a tény, hogy a felgyújtott ház tulajdonosának, Horváth Lídiának az otthonát most harmadszor próbálták megsemmisíteni.

A szakértő szerint a februárban fegyvert fogó gyilkos nem elégedett volna meg gyújtogatással, egy helybéli haragosnak viszont elegendő lehetett, hogy ráijesszen a roma kisebbségi önkormányzat helyettes vezetőjére. Hogy ez miért történt, az nyilván később ki fog derülni - jegyezte meg a kriminológus, aki megerősítette az MTI-vel korábban megosztott magánvéleményét, mely szerint nagyon nehéz lesz megtalálni a fegyverrel romákra vadászó csoportot, többek között azért is, mert a februári gaztett elkövetője vagy elkövetői valószínűleg távol élnek Tatárszentgyörgytől.

A kedd hajnalban történt gyújtogatás mögött Horváth Lídia, a helyi cigány önkormányzat alelnöke is személyes bosszút sejt. A Bajcsy-Zsilinszky utca 20. szám alatti ház tulajdonosa az MTI tudósítójának elmondta, szerinte az egyetlen bűne az, hogy a februári kettős gyilkosság óta minden fórumon a romákat ért támadások, illetve a gyilkosság elkövetőinek kézre kerítését követeli. Úgy hallotta, egyesek azt mondták róla a faluban, nem is Molotov-koktél, hanem bomba járna neki. A tatárszentgyörgyi helyszínelésen a Pannon Kutyás Mentőszolgálat kutyája egyértelműen jelezte a lakásban, hogy égésgyorsítót használtak. A dabasi kapitányság ismeretlen tettes ellen rongálás miatt eljárást indított.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, még nem tudni, van-e összefüggés a korábbi romákat ért támadások, illetve a kettős gyilkosság és a mostani tatárszentgyörgyi tűzeset között. Tatárszentgyörgyön február 23-ra virradóra ismeretlenek sörétes fegyverrel agyonlőttek egy ötéves kisfiút és 27 éves édesapját, amikor égő házukból menekültek. A házat a támadók feltehetően Molotov-koktéllal gyújtották fel.