Nem jogerősen 15, illetve 13 év börtönbüntetésre ítélte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság kedden a gyermekük halálra éheztetésével vádolt piricsei szülőket. A vádlottakat a bíróság emberölésben, és kiskorú veszélyeztetésében találta bűnösnek. R. Lászlót 15 év, R. Mónikát 13 év fegyházban letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság; egyúttal megszüntette a szülők gyermekek felett való felügyeleti jogát. Az ítélet ismertetésékor elhangozott: az emberölést a 14. évet be nem töltött ember ellen különös kegyetlenséggel követték el; mindkét vádlott terhére súlyosbító körülményként értékelte a bíróság, hogy a cselekményt közeli hozzátartozó sérelmére követték el. R. László büntetett előéletét szintén súlyosbító, R. Mónika büntetlen előéletét viszont enyhítő körülményként értékelte a megyei bíróság.

A csecsemő születése óta alultáplált volt, ellátása sem mennyiségileg, sem minőségileg nem volt megfelelő; táplálásán védőnői felszólítás ellenére sem változtattak szülei. A szakértői vélemény szerint a 13 hónapos kisfiú halálát „az elégtelen táplálkozás miatt bekövetkezett kórós soványság által indukált anyagcserezavar okozta”. A bíróság a bizonyítékok alapján megállapította, a kis súllyal született csecsemőt szülei hathónapos koráig etették ingyenes, illetve kedvezményes áru tápszerrel, de ezt követően nem vásároltak számára megfelelő táplálékot. Tartós tejjel, tésztával etették, amely az orvos szakértői vélemény szerint nem megfelelő étel egy ilyen korú csecsemőnek.

A vádlottak a bűncselekmény elkövetését mindvégig tagadták. R. László vallomásában elmondta, hogy a gyermekek táplálására azért nem volt pénz, mert "a kamatosok a pénzüket elvették", de tagadta azt a vádirati megállapítást, hogy italozásra fordította jövedelmüket. A bíróság nem fogadta el a vádlottak védekezését, az indoklás szerint az emberölésben fennálló felelősség mindkettőjüket egyformán terheli. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért, a vádlottak ügyvédjei enyhítésért fellebbeztek. (FH)