Az olaszországi földrengés halálos áldozatainak száma 289-re emelkedett, közölte az ANSA hírügynökség péntek délelőtt, közvetlenül azt megelőzően, hogy megkezdődik az állami temetés, amelynek során az áldozatok többségét közösen helyezik végső nyugalomra. A pénteki nap egyben nemzeti gyásznap Olaszországban. A temetési szertartást L'Aquila rendőriskolájának egyik szabadtéri területén tartják, mert a város templomai annyira megrongálódtak a hétfő hajnali földrengésben, hogy használhatatlanná váltak.
A Vatikán államtitkára, Tarcisio Bertone bíboros szentmisét mutat be az áldozatokért. Erre a Vatikán külön engedélyt adott a bíborosnak. A Húsvét előtti Nagypéntek ugyanis az egyetlen olyan nap a római katolikus egyházban, amelyen nem mutatnak be szentmisét.
Hivatalos adatok szerint még legkevesebb 20 embert tartanak nyilván eltűntként. A sebesültek száma 1170, közülük 179-nek az állapota súlyos. A földrengésben körülbelül 28 ezer ember vált hajléktalanná Abruzzo tartományban.
A pusztító erejű földlökések óta több tucatnyi utórengést is észleltek Olaszország középső részén - a legutóbbit péntek reggel. (FH)