Külön ki kell emelni a magyar hatóságok és azon belül is a rendőrség rendkívüli hatékonyságát Elise megtalálásában - hangsúlyozta a Tiszabecsnél édesanyjával együtt feltartóztatott francia-orosz állampolgárságú kislány édesapjának ügyvédje hétfőn a France Info francia hírrádióban. Victor Gioia elmondta, a francia édesapa, Jean-Michel André napok óta magánnyomozást folytatott az illetékes francia szerveket mozgósítva. Minden hatóság együttműködött, de közülük is a magyar rendőrség abszolút hatékonyságát illeti dicséret - tette hozzá az ügyvéd. A magyar rendőrség vasárnap állította elő a Dél-Franciaországban márciusban eltűnt francia-orosz állampolgárságú kislányt és édesanyját a tiszabecsi határátkelőhelyen.

Az orosz állampolgárságú nő vasárnap kora délután jelentkezett kilépésre a magyar-ukrán határon, vele volt három és fél éves kislánya is. Okmányaik ellenőrzésekor a schengeni információs rendszer jelezte, hogy a nőt bűncselekményért, a kislányt pedig eltűnés miatt körözik. Az ügyvéd méltatta a gyors magyar riasztási rendszert, amelynek köszönhetően az előállítás egy pillanat alatt megtörtént, a francia illetékes szerveket azonnal mindenről tájékoztatták, így az édesapa még éjszaka elindulhatott Magyarországra a lányáért. Elise-t a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gyermekotthonban helyezték el, ahonnan a központ igazgatójának hétfő esti tájékoztatása szerint az apa már el is vitte. Az ügyvéd az is elmondta: az édesapa visszavonul egy rövid ideig pihenni lányával, s csak később térnek haza Franciaországba.

A francia Jean-Michel André és az orosz Irina Belenykaja kapcsolatából született kislányt, Elise-t a francia hatóságok - az ottani joggyakorlatnak megfelelően - 2007-ben az apának ítélték, miután a szülők elváltak. Anyja azonban Elise-t az apa hozzájárulása nélkül Oroszországba vitte, s ezért 2008 elején nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Az orosz hatóságok közben - az orosz jog értelmében - Belenykajának ítélték a kislányt. Az apa tavaly szeptemberben Franciaországba vitte a gyermeket. Elise-t Arles-ban rabolta el két férfi és egy nő március 20-án, amikor az óvodából ment haza az apjával. A támadók az apát súlyosan bántalmazták.