Házőrző kutyáira bízta gyermeke nevelését egy nő Kelet-Ukrajnában. A hároméves kisfiú sem ülni, sem járni, sem öltözködni nem tudott, amikor rátaláltak.

A rendőrség egy névtelen telefonáló bejelentése alapján ment ki a napokban egy 21 éves nő lakására Bergyanszkban. Miután a kopogtatásra senki sem válaszolt, odabentről viszont gyermeksírást hallottak, betörték az ajtót. A lakásban égtek a lámpák, be volt kapcsolva a tévé és egy elektromos hősugárzó. Az ágy alatt egy kisfiút találtak, mindössze egy szál pelenkában.

A nem sokkal később előállított édesanyja bevallotta, hogy távollétében rendszerint a házőrző kutyákra bízta gyermekét. Az ebek befogadták Vagyikot, azt is megengedték neki, hogy a táljukból lefetyeljen. A gyerek nem hogy járni, de önállóan ülni sem tud. Beszélni nem tanult meg, ha szólnak hozzá, csak nyüszít vagy morog. A ruhát nehezen viseli el, s nem ismeri az evőeszközöket. A gyermekvédelmi szolgálat egyelőre megfigyelés céljából egy kórházban helyezte el. A kisfiú előszeretettel lapozgatja a képeskönyveket, s az orvosai azt mondják, hogy kellő törődéssel rövidesen mind a testi, mind a szellemi fejlődés tekintetében utolérheti a kortársait.

Alkoholista anyjának ügyében a bergyanszki bíróság fog ítéletet mondani. A testület várhatóan megfosztja szülői jogai gyakorlásától az asszonyt, s a kisfiút egy gyermekotthonban helyezi el, ahol szakemberek foglalkoznak majd a további nevelésével. (FH)