Szombaton tartják a budapesti rendőrnapot, amelyen egyúttal a fővárosi rendőrség fennállásának 128. évfordulóját is ünnepelik, és átadják az Év Budapesti Rendőre elismeréseket is, írja az MTI. Az idén szerényebb körülmények között, a városligeti nagyrét helyett az Ötvenhatosok terén rendezik meg a rendőrnapot, motoros- és szakmai bemutatóval, baleset-megelőzési programokkal.

Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: nem mondhatnak le az eseményről még a gazdasági válság miatt sem, mert kell egy olyan nap, amikor az állampolgárok, egy évben legalább egyszer, rendhagyó formában tudnak találkozni a rendőrséggel, hogy megismerhessék munkájukat.

A vezérőrnagy beszámolt arról is, hogy tavaly 1,8 millió segélyhívást fogadott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), 104 ezer esetben indított nyomozást, 45 ezer ügyet sikeresen felderített. Minden negyedik rablási ügy elkövetőjét elfogták, és a tavalyi tíz emberölési ügyből kilencet felderítettek. A kormány határozata alapján 1992 óta Szent György napján, április 24-én tartják a rendőrség napját. A rendezvényt az ünnepnaphoz legközelebb eső hét végén szokták tartani.