Megállítottak és kiürítettek egy személyvonatot Svájcban hétfőn este, miután az egyik vagonban, az utasok között felrobbant egy sertésinfluenza-vírusokat tartalmazó különleges konténer, írja az MTI.

Az esemény végül kevéssé bizonyult súlyosnak, mivel a kiszabadult vírusok ártalmatlanok az emberre nézve - mondta el Jean-Christophe Sauterel rendőrségi szóvivő, hangsúlyozva, sem az utasok, sem a helyi lakosok nem voltak veszélyben.
A svájci egészségügyi hivatal megbízásából egy szakértő szállította a Laurent Kaiser vezette laboratóriumba a nyolc vírusmintát tartalmazó, műanyagból és papírból készült tripla falú borítékot, amelyben azonban rosszul helyezték el a vírusok konzerválását szolgáló szárazjeget. Abból jutott a hermetikus zárást biztosító válaszfalak közé is, gáz képződött és szétfeszítette a csomagolást. A robbanásban a labortechnikus és egy utas is megsérült.
A vonatot Lausenne pályaudvarán állították meg, s az érintett vagonban tartózkodó 68 utasnak egy órán át kellett várakoznia, amíg kiderült, hogy ártalmatlanok a vírusok, nincs fertőzésveszély. Az utasok közül aztán többen kifogásolták, hogy pánikjelenetek közepette egy órán át nem mozdulhattak ki a vonatról. Laurent Kaiser elmondta, hogy nap mint nap szállítanak ugyanilyen módon fertőző vírusokat, sőt olykor postán küldik a mintákat egyik helyről a másikra.