Tizenhat évet ült ártatlanul egy amerikai kamasz

2009.05.05. 08:32

Tizenhat évet volt ártatlanul börtönben egy amerikai férfi - írja a Független Hírügynökség. Thaddeus Jimenezt 13 évesen, mint nagykorút, 45 évre ítélték el gyilkosságért, 16 évvel később pedig elfogták a valódi tettest. Jimenez feltehetőleg a legfiatalabban olyan elítélt az Egyesült Államokban, akit utóbb felmentettek. A fiút annak ellenére került börtönbe, hogy a valódi gyilkos cinkosa azt vallotta: egy másik fiatal lőtt, és a rendőrségnek volt egy hangfelvétele is a valódi gyilkos vallomásáról. Amerikai sajtóhírek szerint a hatóságok már vádat is emeltek a valódi gyilkos, a jelenleg 30 éves Juan Carlos Torres nevű férfi ellen.

Jimenez hétfőn Chicagóban - oldalán anyjával és húgával - úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy bocsánatot kellene kérnie azoknak, aki börtönbe juttatták. "Sok ártatlan férfi, nő és gyerek van ma is amerikai börtönökben. Remélem, az ügyem arra is jó lesz, hogy megvédjen másokat, főleg fiatalokat attól, hogy elszenvedjék ugyanazt, amit nekem kellett. ".

Jimenez szabadulása nem volt egyszerű. Egy bíró elutasította fellebbezési kérelmét, pedig két tanú is visszavonta vallomását. Az ügyészség azonban mégis elővette Jimenez aktáját, és újra kezdték a nyomozást. "A vallomások visszavonása gyakran megtörténik, ahogy az is, hogy a bírók ennek ellenére sem hajlandók a felülvizsgálatra. Igazságügyi rendszerünk tele van hibákkal." - mondta Steven Drizin, aki éveken át küzdött Jimenezért, és aki a Northwestern Egyetemen lévő Téves Ítéletek Központjának igazgatója.