Elfogták az életműdíjas csalót - társait még keresik

2009.05.11. 14:27 Módosítva: 2009.05.11. 14:30

A rendőrök elfogták annak a csaló bandának az egyik tagját, akik magyar hírességektől csaltak ki összesen több mint 50 millió forintot azzal a címszóval, hogy életműdíjakat kapnak. Egyiküket múlt hét csütörtökön elfogták, szombat óta előzetesben van, de társai is várhatóan hamarosan rendőrkézre kerülnek - számolt be az ügyről hétfőn, újságírók előtt Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya.

Tóth Gábor elmondta, hogy az első ilyen jellegű bejelentés tavaly december 1-jén érkezett, majd még néhányan jeleztek ilyen esetet, különböző budapesti rendőrkapitányságokon - írta a Független Hírügynökség. Akkor még nem tűnt fel az összefüggés, de áprilisban egyre több ilyen bejelentést kaptak és onnantól már a gazdaságvédelmis nyomozók vették kézbe az ügyet. A csalók idősebb magyar hírességeket, ismert embereket kerestek meg. Volt közöttük színművész, képzőművész, tudós, író, költő is. A csalók - hol egy női, hol egy férfi hang - telefonon jelentkeztek általában valamilyen kormányzati szerv, az oktatási tárca, vagy valamilyen európai szervezet nevében. Azt mondták, hogy az adott szervezet életműdíjat ítélt meg nekik, több mint 20 ezer eurót. A pénz átutalásához devizaszámlát kell nyitni és arra nagyobb összeget elhelyezni. Sokan hittek nekik, mert művészeti, vagy tudományos munkásságukból adódóan reálisnak tűnt, hogy díjat kapnak. A számlanyitáshoz és a pénz befizetéséhez is segítséget ajánlottak a csalók úgy, hogy a becsapottaktól átvették a pénzt azzal, hogy majd befizetik, de valójában maguknak tették el.

Az elszaporodó hasonló ügyek miatt a rendőrök megvizsgálták egyebek mellett a becsapottak híváslistáit is. Kiderült, hogy a csalók jellemzően két, VIII. kerületi telefonfülkét használnak. Ezeket azután megfigyelték és múlt hét csütörtökön fel is tűnt egy gyanús pár, akik sokáig beszéltek a fülkében. Követték őket, egészen a II. kerületig, ahol Horváth Sándor színművészhez mentek. (Horváth Sándor az 1970-es évek végén készült, Kántor című filmsorozatban és a Szomszédok című teleregényben is játszott.) Az egyik csalót sikerült elfogni, mikor kijött a művész házából. Nála volt több mint 10 ezer dollár, amit Horváth Sándortól vett át. A csalót szombaton előzetesbe helyezte a bíróság. Feltehetően társai is vannak, mert nem sokkal később rendőrnek mondva magukat, felhívták a színművészt, hogy érdeklődjenek az ügyről. Várhatóan hamarosan őket is elfogják - mondta Tóth Gábor. A már elfogott férfi egyébként munkanélküli, pontosabban "munkát nem kereső" - fogalmazott a főkapitány.

Összesen több mint 30 embert kerestek meg a csalók, körülbelül minden második fizetett is nekik, összesen több mint 50 millió forintnyi összeget. Ebből egyelőre csak az utolsóként becsapott Horváth Sándor 10 ezer dollárja van meg. A nyomozáskor adódtak nehézségek, mert például voltak, akik hittek a csalóknak, de a nyomozókról nem hitték el, hogy rendőrök. Volt olyan is, aki segítséget ígért, de ehelyett egyszerűen csak elzavarta a legközelebb jelentkező bűnözőt - tette hozzá Tóth Gábor.

A csalók megkeresték többek között Schubert Évát, Máté Erzsit, vagy Berek Katalin színművésznőt, Bakó Ilona textilművészt, Kereki György költőt, Molnár Géza író-újságírót, Czeizel Endre orvos-genetikust, Bakó Márta színművésznőt, Ádám Györgyné tudóst, Bárdossy György tudóst is.