Jogerősen két év börtönbüntetésre ítélte kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság azt az anyát, aki kétéves kisfiát többször bántalmazta és talpán cigarettacsikkeket nyomott el, írja az MTI. A megyei bíróság a korábbi, első fokon meghozott 2 év 8 hónapos büntetését enyhítette az anyának, akit kiskorú veszélyeztetése és súlyos testi sértés bűntettével vádoltak.

A bíróság által ismertetett vádirat szerint M. Győző Mihályné 2006-ban szülte meg kisfiát, M. Rolandot, akit a gyámhivatal nevelőszülőknél helyezett el, mivel a vádlott az élettársával és a vele közös három gyerekükkel a férje édesapjánál élt. A kisfiú 2008-ban került vissza édesanyjához, majd a család közösen Gávavencsellőn telepedett le. A Családgondozói Szolgálat rendszeresen látogatta a családot, és 2008 júniusáig semmilyen mulasztást, problémát nem tapasztaltak.

2008. június 6-án este az anya teljes erőből egy fémlábast dobott a gyerekhez, aki elesett, majd a lépcsőn is legurult. A gyerek sírni kezdett, erre az anya többször fejen ütötte, s mivel nem hagyta abba sírást, a kisfiút székre ültette, és talpán két cigarettacsikket nyomott el. Az anya nem látta el a gyerek sérülését, valamint orvoshoz sem vitte; a sebeket a védőnő vette észre. A gyerek súlyos égési sérüléseket szenvedett, de a bíróság szerint "a kórházba kerülésekor feltárt korábbi, már gyógyult sérülései arra utaltak, hogy a bántalmazás nem volt előzmény nélküli." Az ítélet az anya szülői felügyeleti jogát is megszüntette; a börtönbüntetés letöltésének megkezdését három hónapra elhalasztotta a bíróság, mivel a nő legnagyobb gyermeke kórházi kezelés alatt áll.