Kormányőr lőtt taxisra Budapesten, egy járókelő megsérült

bry
2009.05.15. 10:12

A Köztársasági Őrezred egyik tagja rálőtt egy igazoltatás elő menekülő taxisra péntek reggel az Önkormányzati Minisztérium épületénél, a lövedék egy vétlen járókelőt talált el; az elsődleges vizsgálat szerint szakszerűtlen és jogszerűtlen volt a fegyverhasználat; a taxis feladta magát - közölte a Köztársasági Őrezred szóvivője az MTI-vel.

Pénteken reggel az Önkormányzati Minisztérium Mérleg utcai parkolójába, számára tiltott helyre állt be egy taxis, aki autóját egy időre ott is hagyta. A visszatérő sofőrt igazoltatni akarta a Köztársasági Őrezred állományába tartozó rendőr, a taxis azonban elmenekült a kocsijával, veszélyeztetve a kormányőrt, aki rálőtt a menekülő autóra. A lövés miatt egy vétlen állampolgár sérült meg, akit kórházba szállítottak.

Az elsődleges információk alapján a Köztársasági Őrezred parancsnoka úgy ítélte meg, hogy a fegyverhasználat szakszerűtlen és jogszerűtlen volt, ezért a tiszthelyettest - a vizsgálat idejére - a beosztásából azonnali hatállyal felfüggesztette.
A helyszíni szemlét a Budapesti Rendőr-főkapitányság és az ügyészség folytatja, ügyben a továbbiakban az ügyészség jár el.
A taxis egy kerületi kapitányságon feladta magát. Hivatalos személy elleni erőszak miatt eljárást indított ellene az ügyészség. Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyelete szerint az Országos Baleseti Intézetbe szállították a sérültet, de a kórházban a sérült állapotáról nem kívántak felvilágosítást adni.