Rohamosan terjed a Mexikóból eredő újfajta vírus Japánban, s miközben Aszo Taro miniszterelnök nyugalomra intette a lakosságot, Tokióban meredek zuhanással nyitott hétfőn a tőzsde részben a járvánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt - írta az MTI.

A japán hatóságok közölték hétfőn, hogy a H1N1 vírussal fertőzött betegek száma elérte a 130-at, míg vasárnap csak nyolcvan betegről tudtak.

A betegség gyors terjedése miatt a japán kormány rendkívüli ülést tartott. Aszo Taro miniszterelnök nyugalomra intette a lakosságot, s közölte: a kormány nem tervezi azt, hogy a tömegrendezvényekről való távolmaradásra szólítson vagy a munka visszafogását kérje a vállalatoktól.

A megbetegedések többsége Oszaka, Hjógo (Hyogo) és Kioto tartományban történtek, ahol összesen 17 millió ember él. A héten majdnem minden iskolában szünetelni fog az oktatás, zárva lesznek az óvodák is. Oszakában bezárnak a filmszínházak is, s mindhárom tartományban kötelezően gézmaszkot kell viselniük a vasúttársaságok és bevásárlóközpontok dolgozóinak.

Részben a járvány miatti aggodalmak, részben pedig a dollár gyengélkedése miatt hétfőn reggel meredek zuhanással nyitott a japán tőzsde. A börze fő mutatója, a Nikkei nyitás után 2,85 százalékot vesztett értékéből.

Legfrissebb adatok szerint szerte a világon eddig 41 országban ütötte fel a fejét a Mexikóból eredő vírus, 8801 ember fertőződött meg, 75-en pedig belehaltak a vírus okozta betegségbe.