Tizenegy rendbeli emberöléssel és nemi erőszakkal gyanúsítják azt az ukrán férfit, akinek hétvégi letartóztatását hétfőn jelentették be hivatalosan Kijevben. A 35 éves férfit a gyilkosságokon kívül még több mint száz egyéb jellegű bűncselekménnyel is összefüggésbe hozták.

A mániákus gyilkos az áldozatai életkorát tekintve nem volt válogatós. Az elmúlt három évben 18 és 70 év közötti nőket támadott meg Kijev megyében. Közülük négynek csak azért hagyta meg az életét, mert nem tanúsítottak ellenállást. A férfit a nők elleni támadásokon kívül még további 100 egyéb bűncselekmény - elsősorban rablások - elkövetésével gyanúsítják, amelyek közül egyelőre csak harminc kapcsán rendelkezik közvetlen bizonyítékokkal a rendőrség.

A sorozatgyilkos utáni hároméves nyomozás során a nyomozók csaknem 100 ezer gépjárművet ellenőriztek, több mint 10 ezer embert hallgattak ki, akik közül 654-nél végeztek DNS-vizsgálatot. A nyomozati anyag terjedelme 150 kötetre rúg.

Vlagyimir Jevdokimov ukrán belügyminiszter-helyettes a sajtónak elmondta: a nyomozók meg vannak arról győződve, hogy amennyiben nem sikerült volna most kézre keríteni a tettest, az tovább folytatta volna rémtetteit. Elfogását elősegítette, hogy életben maradt áldozatai közül kettőnek sikerült azonosítania a támadóját. (FH)