Nyomokban kokaint találtak a Red Bull energiaitalban a Hong Kong-i hatóságok - tudatta az AFP hírügynökség kedden. Hétvégén Tajvanon ugyanilyen okból már bevontak 18 ezer doboz Red Bullt.

Nyomokban kokaint találtak a Red Bull energiaitalban a Hong Kong-i hatóságok - tudatta az AFP hírügynökség kedden. Hétvégén Tajvanon ugyanilyen okból már bevontak 18 ezer doboz Red Bullt. A Hong Kong-i egészségügyi hatóságok közlése szerint három ital mintájában bukkantak a tiltott szerre: ezek a "Red Bull Cola", a "Red Bull Sugar-free" és a "Red Bull Energy Drink". 0,1 és 0,3 mikrogramm közötti kokaint mutattak ki literenként, ilyen mennyiség az egészségre csak kismértékben veszélyes - írja a Független Hírügynökség. Az italokat azonnal leszedették a nagy szupermarketek polcairól. "A kokain veszélyes kábítószer, kereskedelme pedig bűncselekmény" - olvasható a Hong Kong-i közleményben.

A tajvani hatóságok múlt szombaton közölték, hogy 18 ezer doboz, Ausztriából importált Red Bullt vontak be, mert nyomokban kokaint tartalmazott. Korábban több német tartományban is betiltották a "Red Bull Cola" forgalmazását hasonló okok miatt. A cég a múlt héten úgy tájékoztatott, hogy a Red Bull Hungary nem forgalmaz Magyarországon a kifogásolt termékből, valamint a hagyományos energiaitalt nem érinti a probléma, mert míg a koka cserje kivonata minden Cola termékben megtalálható, addig a másik Red Bull termékben, az energiaitalban nincs ilyen.
A Red Bullt egy osztrák fogkrémkereskedő, Dietrich Mateschitz találta ki a nyolcvanas években, azóta világszerte nagy népszerűségnek örvend a szlogenje szerint "szárnyakat adó" energiaital.