Magyarországon körözött pedofilt fogtak el Angliában, miután a gyanúsított fotója megjelent a bűnözés ellen küzdő legnagyobb független brit szervezet honlapján. Az illető egy gyerekek által is rendszeresen látogatott vidámparkban dolgozott, írja az MTI.

A Crimestoppers nevű, adományokból finanszírozott szervezet - amely tagja a hasonló nevű, szinte az egész világra kiterjedő hálózatnak - a hétvégén indította el akcióját a Nagy-Britanniába menekült külföldi gyanúsítottak hollétének felderítésére és elfogására. Elsőként 17 - főleg kelet-európai: lengyel, grúz, albán és magyar - körözött személy fotója jelent meg a csoport honlapján, köztük A. Balázsé, aki ellen a magyar hatóságok európai őrizetbe vételi kérelmet adtak ki.

A Crimestoppers szerint a fiatalembert azzal vádolják, hogy 2007-ben Tolnában szexuális jellegű támadást követett el egy négyéves gyermek ellen, és egy másik, ötéves gyermeket arra kényszerített, hogy a bűncselekményt nézze végig. A Crimestoppers kedden "azonnali sikerről" számolt be, közölve: A. Balázs hollétéről a fotók közzététele után bejelentés érkezett, és a gyanúsítottat őrizetbe vették.

A körözött magyar állampolgárt a Londontól északnyugatra fekvő Milton Keynes városában találták meg, ahol egy vidámpark kötélugró játékát üzemeltette. A. Balázs fotója a Crimestoppers honlapján kedden már át is volt húzva egy nagy piros X-szel. A külföldi gyanúsítottak elfogására indított - angol rövidítéssel INFRA nevű - kampány első sikere volt az ő őrizetbe vétele.

A Crimestoppers listáján szerepel még egy magyar, a pécsi illetőségű M. Sz. András, akit a leírás szerint Magyarországon kannabiszfélék termesztéséért két év 10 hónap szabadságvesztésre ítéltek. A brit szervezet szerint M. Sz. András Nottingham környékén tartózkodhat. A Crimestoppers által ismertetett esetek zömében azonban lengyel és albán körözött személyekről van szó.