Életfogytiglani börtönre ítélt drogcsempészés vádjával egy 20 éves, várandós brit nőt egy laoszi bíróság szerdán. Ezt a brit nagykövetség közölte hozzátéve, az ítélethozatal előtt csupán három és fél órát tartott a tárgyalás.
Samantha Orobator-t tavaly augusztusban fogták el a laoszi főváros repterén, ahonnan Thaiföldre akart utazni. A nőnél állítólag 680 gramm heroint találtak. A vonatkozó laoszi törvény halálbüntetést ír elő, ha valakinél 500 grammnál több heroint találnak. "A törvény lehetővé teszi a mentesülést a halálbüntetéstől, ha a vádlott állapotos" - mondta nemrég a kormányszóvivő, aki szerint a bírónak kell dönteni majd az ítéletről. A laoszi miniszterelnök-helyettes is azt mondta a brit külügyminiszternek, amikor májusban, Londonban járt, a halálos ítélet kizárt. Thongloun Sisoulith azt is mondta, hogy a laoszi-brit fogolycsere egyezmény értelmében a fiatal nőt esetleg átadják hazájának, ahol letöltheti büntetését.
A Reprieve nevű brit jótékonysági szervezet, amely a halábüntetéstől fenyegetett embereken próbál segíteni, májusban elküldte képviselőját Laoszba. A szervezet munkatársa szerint Samantha Orobatort egy laoszi ügyvéd védte, és a nőnek tolmácsoltak a tárgyaláson.
A Reprieve szerint a fiatal nő szeptemberben fog szülni. Anyja korábban azt mondta a brit Sky News tévének, hogy Samantha az őrizetbe vétele előtt nem volt állapotos, de biztos abban, hogy a lányát nem erőszakolták meg a börtönben. A Vientiane Times nevű laoszi lap egy nem megnevezett rendőrségi forrásra hivatkozva azt írta, közösülés nélkül, egy börtönbeli férfi spermájával önmagát ejtette teherbe a nő, hogy elkerülje a halálbüntetést. (FH)