A forrónyomon üldözés iskolapéldájának nevezte az érdi rendőrkapitányság akcióját Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol Fekete Ferenccel, az érdi rendőrség bűnügyi osztályvezetőjével egy akciófilmbe illő emberrablás, illetve elfogás részleteiről számolt be.

Június 2-án este egy százhalombattai parkolóban ismeretlenek autójukba tuszkoltak egy 26 éves helyi autókereskedőt, majd elhajtottak vele. Szabadon engedéséért négymillió forintot követeltek az emberrablás szemtanújától, a sértett barátjától, ellenkező esetben a vállalkozó megölését helyezték kilátásba. A barát azonnal jelentette az esetet az érdi rendőröknek. Egy gyorsan megalakult akciócsoport üldözőbe vette az emberrablókat, akiket Ózdon egy benzinkútnál elfogtak.

Fekete elmondta, a rendőrök csak annyit tudtak, a Cs. Zsoltot elrablók két autóval távoztak Százhalombattáról, s telefonkapcsolatot tartanak fenn a baráttal a váltságdíj miatt. Mivel az ilyen esetekben bevethető terrorelhárítók riasztására nem volt idő, az érdiek két autóval az időközben megjelölt M3-as autópálya felé vették az irányt. Hatvannál derült ki, a négymillió forint átadásának helyéül egy ózdi benzinkutat neveztek meg a bűnözők.

A lerohanásos elfogás – a sajtótájékoztatón bemutatott, a benzinkút üzletében készült videofelvételek tanúsága szerint – olyan gyors volt, hogy az ott várakozó két emberrablónak nem volt ideje a náluk lévő riasztófegyver, illetve baseball ütő használatára. A kúttól 200 méterre várakozó másik autóban újabb két férfit fogtak el és újabb támadó eszközöket foglaltak le. Nem sokkal ezután egy, a közelben lévő körforgalomba nagy sebességgel behajtó Ford Mondeóból maga az út közben folyamatosan ütlegelt, sőt, megöléssel fenyegetett százhalombattai vállalkozó zuhant ki, de a Fordban ülő emberrablók kereket oldottak – őket üldözőbe vették az érdi rendőrök.

Az autó beazonosítása után, az ózdi rendőrök közreműködésével és némi szerencsével végül újabb két bűnöző kezére került bilincs Ózdon, illetve Járdánházán. Reggel 7 órára hat ózdi és Ózd környéki gyanúsítottat fogtak el, akik jelenleg őrizetben vannak. Hetedik, szökésben lévő társukat, a 24 éves H. Zsoltot körözik.

A sajtótájékoztatón bemutatott, lefoglalt támadó eszközök között éles lőfegyverek is voltak. Az elszámolási vitából fakadó emberrablásért – mivel az valószínűleg bűnszövetségben történt - akár 15 évnyi börtönt is kaphatnak a többségében büntetett előéletű gyanúsítottak. A bűnügyi igazgató hozzátette: az elmúlt három évben évente 135-180 hasonló, főként zsarolásos ügyben indítottak nyomozást, de a klasszikus emberrablás szerencsére igen kevés. Tavaly egy ilyen bűncselekmény történt. (MTI)