Legkevesebb 29 gyermek életét vesztette és több tucatnyian megsebesültek a Mexikó északnyugati részén fekvő Sonora államban, amikor a napközijük épületére átterjedtek a lángok egy, a közelben kigyulladt raktárépületről. Várhatóan további holttesteket is találnak még.

A tűz késő délután tört ki egy raktárban, ahol autóalkatrészeket és gumiabroncsokat tároltak, ám a lángok hamar átterjedtek az állami fenntartású napközi intézmény épületére, ahol ekkor nagyjából száz gyermek volt. Helyi sajtóértesülések szerint ugyanakkor az épületben ennél jóval több gyerek volt a tűz idején, számuk elérhette a 176-ot is.

A napköziseket az intézmény pedagógusai és a segítségkérő kiabálásukra hozzájuk csatlakozó szomszédos épületek lakói próbálták kimenekíteni a lángoló épületből - sokan közülük is sérüléseket szenvedtek. A hat hónap és öt év közötti gyermekek nagy részét füstmérgezéssel szállították a közeli kórházakba.

Felipe Calderon mexikói elnök közleményben tudatta, hogy azonnal a helyszínre indult 15, az égési sérülések kezelésében tapasztalt orvos, és három mentőhelikopter, amelyek lélegeztető gépeket és orvosságokat szállítanak a városba. Az államfő egyben közölte, hogy haladéktalanul vizsgálatot rendelt el az ügyben.

A tüzet mintegy két óra alatt sikerült megfékezniük a helyszínre érkező tűzoltóknak, akik egyelőre nem tudták megállapítani, pontosan hol és milyen körülmények között csaptak fel a lángok. A vizsgálatot nehezíti, hogy a város közbiztonsági szolgálatainak és rendőrségének legtöbb vezetője épp hivatalos látogatáson az Egyesült Államokban tartózkodik.