Pert indít annak az ausztrál bennszülöttnek a családja, aki halálra főtt egy rabszállító kocsiban. Ezt a férfi családja közölte szombaton, miután egy halottkémi vizsgálat pénteken embertelennek és szégyenletesnek nevezte a bánásmódot a 46 éves férfival.

A halottkém azt közölte: javasolni fogja az illetékes ügyészségnek, hogy indítson bűnvádi eljárást az ügyben. A tragédia 2008 januárjában történt Ausztrália nyugati részén. A 46 éves férfit, aki "Mister Ward"-ként emlegetnek a hatósági jelentések, mivel kulturális okból nem közlik a keresztnevét, ittas vezetésért vették őrizetbe. Másnap egy rabszállító kocsiban átvitték egy 360 kilométerre lévő börtönbe, a kocsiban azonban nem volt klímaberendezés, miközben kint 50 fok meleg volt.

A férfi nem csak hőgutát kapott, de harmadfokú égési sérüléseket is szenvedett, mivel fémből volt a kocsi padlója. Amikor a kocsi megérkezett a célállomásra, és az őrök meglátták, mi történt, a férfit már eszméletlen állapotban volt. A kórházban mindent elkövettek a megmentéséért, de nem tudták lehűteni a csaknem 42 fokosra, vagyis a halálos szintre hevült testét. Alastair Hope halottkém szerint a szerencsétlen férfi gyakorlatilag halálra főtt. A halottkém szerint egyértelműen az állami börtönhatóság, a fogolyszállítást végző magáncég és a férfit kísérő két őr a felelősök. Az őrök ráadásul a 360 kilométeres útra csupán 6 liter vizet adtak a férfinak, és a vizet meg sem lehetett inni, mivel a hőségben csaknem felforrt. A fogolyszállítást végző magáncég felfüggesztette állásából a két őrt, és bocsánatot kért a családtól, amely visszautasította ezt - írta a Független Hírügynökség.