Tizenöt év börtönbüntetésre ítéltek gyilkosság miatt egy osztrák férfit, aki lelőtte egy barátját, állítása szerint szívességből, írja az MTI.

Tizenöt év börtönbüntetésre ítéltek gyilkosság miatt egy osztrák férfit, aki lelőtte egy barátját, állítása szerint szívességből, írja az MTI. Az ítélet nem jogerős. A rákbeteg áldozat két személyautót, pénzt, ékszereket, a mobiltelefonját és néhány karton cigarettát is ígért a tettesnek cserébe, ha megöli. A 38 éves áldozat 220 ezer euró szerencsejáték-adósságot halmozott fel, és a tettes elmondása szerint meg akart halni, azt remélve, hogy halála esetén családja hozzájut az életbiztosítási összeghez. A tettes először azt állította, hogy az áldozat nem akart öngyilkosságot elkövetni, mert abban az esetben a biztosító nem fizetne.

A két férfi 2008 októberében egy szőlőskertben, előre megbeszélt helyen és időben találkozott, és ott a tettes mellbe, majd fejbe lőtte barátját. A haldokló áldozat a sérülései ellenére még be tudott ülni az autójába, és mintegy 150 métert hajtott vele. Egy szőlősgazda talált rá később, holtan, húsz méterre a kocsitól. A tettes elismerte, hogy ő lőtt, azonban kijelentette, hogy nem érzi bűnösnek magát. "Csak segítettem neki" - mondta. A vádlott védője a perben azt az álláspontot képviselte, hogy kérésre történt emberölésről van szó, amelyért hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Az esküdtbíróság azonban a tettesnek felajánlott anyagi ellenszolgáltatásra tekintettel úgy ítélte meg, hogy gyilkosság történt. A gyilkosság tíz évtől életfogytig tartó börtönnel büntetendő Ausztriában.