Akár 5 millió forintra is büntethetik azt, aki nem irtja a tulajdonában lévő területen a parlagfüvet. Azt, hogy hol van parlagfű, két hét múlva kezdik ellenőrizni az önkormányzatok, de idén először nem ők, hanem növényvédelmi ellenőrök büntetnek majd - hangzott el az RTL Híradóban.

Az önkormányzat munkatársai ellenőrzik, hogy hol van parlagfű, a növényvédelmi felügyelők pedig büntetnek. Az eddiginél jóval nagyobb összegre, akár 5 millió forintra is. Ha egy kertes ház udvarán marad ott a növény, azt az önkormányzat által megbízott cég levágja. Ez a tulajdonosnak több tíz vagy akár százezer forintjába is kerülhet. Az sem mentség, ha valaki nincs otthon az ellenőrzésnél.

Lezárt területekre is be tudnak menni, ezeket a rendőrség segítségével nyitják fel - mondta Lászlóné Pécsi Paula, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal osztályvezetője.

Magyarországon csaknem 700 ezer hektárnyi területen van parlagfű, főleg a Nyírségben, a Duna-Tisza közén és Kaposvár környékén van sok - írta a Független Hírügynökség.