Egy emberkereskedelemmel foglalkozó bűnözői csoportot leplezett le az ukrán titkosszolgálat a kelet-ukrajnai Donyeckben. A gyanú szerint a banda tagjai az elrabolt gyerekek szerveivel üzletelt. Egy adásvétel lebonyolítása révén leplezte le az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) azt a donyecki bűnszervezetet, amelynek tagjai gyerekek elrablásával foglalkozott, belső szerveik átültetés céljából való értékesítése céljából.

A titkosszolgálat Alfa kommandója akkor csapott le a banda tagjaira, amikor azok éppen eladtak egy tízéves kisfiút egy, a vevő szerepét eljátszó ügynöknek 35 ezer dollárért. Az emberkereskedők az adásvételkor külön kihangsúlyozták, a gyerek szervei kitűnő állapotban vannak.

A kramatorszki illetékességű gyanúsítottak a rendelkezésre álló adatok szerint egy vasútállomáson környékezték meg a fiút, aki az egyik közeli gyermekotthon lakója volt. A bandavezér azzal kecsegtette a gyereket, hogy egy menő sportiskolában folytathatja a tanulmányait, ha vele tart. A későbbiekben mindenre kiterjedő orvosi vizsgálatra vitték, s az így szerzett igazolásokkal bizonyították a vevőjelölteknek, az "áru" makkegészséges.

A kommandósok abban a pillanatban léptek akcióba, amikor az SZBU ügynöke által alakított vevő kifizette a vételárat, és a gyerek már az álcázott rendőrségi kocsiban ült. A rendőrség joggal feltételezi, hogy a bűnszervezetnek nem ez volt az első hasonló "üzleti tranzakciója". (FH)