Előre kitervelt emberölés vádjával bíróság elé álltak kedden azok a szombathelyi szülők, akik tavaly nyáron begyógyszerezték, majd egy párnával megfojtották egyéves kisfiukat. A szülők magukkal is végezni akartak, szintén gyógyszert vettek be, sőt az apa kiugrott második emeleti lakásukból, de mindketten túlélték. Azt mondják: a teljes eladósodásból a közös halált látták az egyetlen kiútnak.

Vallomása közben többször elsírta magát, és vizet kért a 32 éves apa, aki azt mondta a bíróságon, hogy a kisfiút felesége fojtotta meg, bár előtte ő is párnát szorított a síró gyerek arcára. Mindezt azután, hogy gyógyszerrel kevert szörpöt itattak a fiúval, és magukat is megmérgezték. Az ügyész szerint hónapokig készültek erre, mert jóval többet költöttek a keresetüknél, és eladósodtak.

A vádlottaknak már házasságkötésük előtt volt külön-külön hitelkártyájuk, majd a házasságkötés után is elfogadták a pénzintézetek levélben megküldött ajánlatait, és hitelkártyákat szereztek a különféle bankoktól. Olyan életszínvonalon éltek, melyet nem tudtak fenntartani, egyik hitelből a másikat fizették - ismertette a vádiratot a bíróságon Hegedűs Lászlóné ügyész.

Az apa vallomása szerint május végén, június elején határozták el, hogy megölik kisfiukat, majd öngyilkosok lesznek, de megvárják gyermekük születésnapját, hogy legalább az első életévét betölthesse. Addig viszont úgy élnek, ahogy mindig is szerettek volna. A közüzemi díjakat ettől kezdve nem fizették. A pénzük 2009. július 29-ére, a gyilkosság napjára teljesen elfogyott. A 28 éves édesanya bűnösnek vallotta magát a bíróságon. "Ha tudtam volna, hogy életben maradok, nem öltem volna meg a kisfiamat" - mondta az asszony kedden a bíróságon. <FH>