Halálra késelte húgát, majd a nő fejét egy kővel verte be egy jordániai férfi, a férjezett asszony erkölcstelen viselkedése miatt elkövetet becsületgyilkosságban. Egy nappal korábban egy 24 éves földműves késelte meg 27 éves nővérét, aki négyhetes terhes volt.

A 20 éves férfi hússzor szúrta meg húgát egy konyhakéssel a család fővárosban található otthonában, majd egy kővel verte be testvére fejét - közölte a jordániai tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A férfi feladta magát a rendőrségen, és bevallotta tettét, közölve, a család becsületét akarta tisztára mosni hűtlenséggel gyanúsított testvérének megölésével.

Egy nappal korábban egy 24 éves földműves késelte meg 27 éves nővérét egy csoport ember előtt a Jordán-völgyben található falujában. Az férjezetlen áldozat holttestén elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a nő négyhetes terhes volt, és "úgy tűnik, ezt valaki elmondta öccsének" - mondta a rendőrségi szóvivő.

Jordániában évente majdnem húsz nőt gyilkolnak meg azzal az indokkal, hogy a család becsületét mossák tisztára. 2008-ban 17 ilyen "becsületgyilkosság" történt az országban, és a parlament nem volt hajlandó a törvények megváltoztatására, hogy ezeket az eseteket keményebben büntessék. (FH)

A jordániai igazságügyi miniszter a Jordan Times című, angol nyelvű jordániai lapnak még a gyilkosságokról szóló hírek megjelenése előtt úgy nyilatkozott, hogy nem kivételeznek a becsületgyilkosságok elkövetőivel. Az újság pénteki cikkében azt írta: a bírósági döntések alapján "úgy tűnik", a bíróságok már nem fogadják el a "becsületőrzés" indokát az emberölésekért járó büntetések enyhítésére. Idén már három különböző esetben tették ezt meg. Az ENSZ becslése szerint évente nagyjából ötezer nőt ölnek meg az egész világon a család becsületének megóvása érdekében.