Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a Nógrád Megyei Bíróság azt a 70 éves karancslapujtői férfit, aki két éve felgyújtotta feleségét; az asszony tíz nap múlva belehalt sérüléseibe, írja az MTI. A férfit több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett kísérletében találta bűnösnek a férfit a bíróság. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott viszont enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

A házaspár 1973-tól élt együtt, öt felnőtt, külön élő gyerekük van. A vádlott rendszeresen verte feleségét, emiatt a gyerekek többször magukhoz is vették az asszonyt. A férfi betegesen féltékeny volt, és enyhe fokú szellemi leépülését is megállapították.

A vádlott 2007. június 17-én délelőtt újra összeveszett a feleségével, aki átmenekült előle a szomszédba és az üres lakásban elbújt az ágyba. Férje egyre dühösebb lett, miután hiába kereste az asszonyt, és két liter benzint vett magához.

A kertben dolgozó szomszédja a férfinak elmondta, a nő hozzájuk szaladt be, a férj meg is találta őt a házban, kirángatta az ágyból, a földre lökte, rálocsolta a benzint és öngyújtóval lángba borította. Az égő asszonyt a szomszéd oltotta el. A férj otthagyta az összeégett asszonyt és hazament. Felesége még haza tudott menni, azután két napig feküdt, a férfi csak másnap délután hívta ki a mentőket. Az asszonyon azonban már nem tudtak segíteni, tíz nap múlva meghalt.

A nyomozás során kiderült, hogy egy nappal a bűncselekmény elkövetése előtt a férfi fiával is összeveszett és egy benzinnel teli műanyag flakonnal rontott neki, fejére és felső testére locsolta a benzint, de fia kicsavarta apja kezéből a papírt és az öngyújtót.

A házban több helyen is találtak benzines flakonokat.
Amennyiben az ítélet jogerőre emelkedik, a bíróság 30 év múlva vizsgálhatná felül a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségét.