A brit légitársaságok egy ideje nem veszik fel a sertésinfluenza-gyanús utasokat. Ezt vasárnap közölte a British Airways és a Virgin Atlantic. A légitársaságok közlése szerint eddig kevés utast tanácsoltak el a repüléstől gyanús tünetek miatt. A Virgin Atlantic csak az olyan betegeket engedi fel a gépeire, akik orvosi vagy kórházi igazolást tudnak felmutatni arról, hogy alkalmasak a repülésre. Ez azonban egyelőre elméleti szabály, még nem volt példa az alkalmazására.

Egyébként a brit egészségügyi hatóságok is azt tanácsolják az embereknek, hogy akinek influenzás tünetei vannak, az halassza el az utazást. A British Airwaysnek saját orvoscsapata van, amely 24 órán át áll rendelkezésre. Ha egy utas egészségi állapotával kapcsolatban kétségek merülnek fel, akkor a repülőtéren azonnal meg tudják vizsgáltatni orvossal, és az orvosi vélemény alapján hozzák meg a döntést, hogy repülhet-e az utas. "Számos esetben a diagnózis alapján azt tanácsoltuk az utasnak, hogy ne repüljön" - fogalmazott a BA szóvivője.

A Virgin Atlanticnál a szóvivő közlése szerint "ha azt látják, hogy valami nem stimmel, hogy az utas nagyon náthás, nagyon köhög, rosszul néz ki, magas a láza, akkor a repülőtéri személyzet orvost hív. Ha az orvos szerint nem ajánlatos a repülés, akkor az utastól orvosi vagy kórházi igazolást kérünk, és saját költségünkön a következő lehetséges járatra adunk neki helyet." Egész Európában Nagy-Britanniát sújtja legjobban a sertésinfluenza. A fertőzések száma 55 ezer, ebből 29 végződött halállal.<FH>