Szabadlábra helyezik a Nagy Vonatrablót

2009.08.06. 20:07

Egészségi okokból szabadlábra helyezik a Nagy-Britanniában Nagy Vonatrablóként ismert Ronnie Biggset - jelentette be csütörtökön Jack Straw igazságügyi miniszter. A Sky News hírtelevízió szerint Biggset várhatóan pénteken engedik ki, egy nappal 80. születésnapja előtt. A büntetését az angliai Norwich börtönében töltő Ronnie Biggs július eleje óta van kórházban súlyos mellkasi fertőzéssel és csípőtöréssel.
Ronald "Ronnie" Biggs 1963. augusztus 8-án állította meg hamis tilos jelzéssel a brit királyi posta Glasgow-ból Londonba tartó értékszállító szerelvényét, amelyről tizenöt társával 2,6 millió akkori fontot emelt el; a 120 postazsák tartalma mai pénzben legalább 40 milliót érne. A banda még a rablás évében lebukott, és Biggs harminc esztendőre szóló beutalóval vonult be a dél-londoni Wandsworth hírhedt börtönébe. Innen azonban 1965-ben megszökött. Párizsi és ausztráliai kitérővel Rióban telepedett le, ahol felvette a brazil állampolgárságot, és családot is alapított. Egészségi állapota azonban kora haladtával megrendült, időközben a zsákmányolt pénz is elfogyott, így 2001-ben Biggs úgy döntött, visszatér Nagy-Britanniába. A brit igazságszolgáltatás a megtért szökevény előrehaladott kora ellenére sem látott okot az ítélet megsemmisítésére, így Biggs - aki tovább volt szökésben, mint amennyit börtönben kellett volna ülnie - ott folytatta a büntetés letöltését, ahol 36 évvel korábban "felfüggesztette".
Az illetékes hatóságok néhány hete javasolták a nagybeteg elítélt szabadlábra helyezését, de Jack Straw igazságügy-miniszter akkor ezt nem hagyta jóvá, azzal az indokkal, hogy Biggs nem tanúsított megbánást. (MTI)