A vőlegény volt felesége bevallotta, hogy ő okozta a 43 nő és gyerek halálát követelő sátortüzet egy szombati kuvaiti esküvőn - jelentette a helyi média hétfőn. A Kuvait modern történetének legsúlyosabb polgári katasztrófájaként jellemzett tűzben kilencvenen sérültek meg, ahogy a nőknek fenntartott sátor percek alatt hamuvá égett.

A 23 éves nő a rendőrség előtt bevallotta, hogy benzinnel locsolta le a pamutszövetből készült sátrat, hogy így álljon bosszút házasodni készülő volt férjén a válásuk előtti időszakban elszenvedett rossz bánásmódért - írta az Al-Qabas című kuvaiti lap. A Kuwait Times információi szerint a gyújtogatót azután tartóztatták le, hogy az ázsiai személyzet látta, ahogy felgyújtja a sátrat a fővárostól északra található al-Dzsahra városában tartott esküvőn.

A kuvaiti belügyminisztérium szóvivője csak annyit mondott az állami televíziónak nyilatkozva, hogy a sátortüzet gyújtogatás okozta. Mohamed el-Szaber ezredes elmondta, hogy azonosították az elkövetőt, aki bevallotta, hogy ő gyújtotta fel a női sátrat "személyes okokból".

A lángok pillanatok alatt elterjedtek a sátron, halálos pánikot okozva, ahogy a bent lévő nagyjából 170 nő és gyerek az egyetlen kijáraton keresztül megpróbált kimenekülni. Sok áldozatot a menekülők tapostak halálra - közölte a kuvaiti tűzoltóparancsnok az Arab Times című lapnak nyilatkozva. A tűzoltóság közlése szerint 43 haltak meg, köztük legalább hét gyerek. A halottak közül 16-ot már vasárnap el tudtak temetni, de a többi áldozat annyira megégett, hogy azonosításuk sok ideig tarthat.

A Kuwait Times információi szerint a menyasszony túlélte a tüzet, de testvére és anyja meghalt. A kilencven sérült közül öten még kritikus állapotban fekszenek a kórházban, súlyos égési sérülésekkel. A sérültek kezelésére különleges felkészített német és brit orvoscsapatok érkeznek Kuvaitba.

A kormány magas szintű bizottságot hozott létre a tragédia kivizsgálására, miközben ellenzéki képviselők az esküvői sátrak felállításnak szigorúbb felügyeletét követelik a hatóságoktól. (FH)