A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az MTI-nek pénteken megerősítette, elfogtak öt személyt, akiket a romák elleni támadás-sorozat elkövetésével gyanúsítanak. Bartha László az NNI szóvivője elmondta: Debrecenben egy szórakozó helyen fogtak el hat férfit csütörtök éjjel, közülük öt gyanúsítható a romák elleni támadássorozatban való részvétellel.

A szóvivő közlése szerint az éjjel a Nyírpilisen történt feltehető támadásnak nincs köze a gyanúsítottak elfogásához, és abban az ügyben a megyei kapitányság folytat eljárást. Bővebben az ügyről az NNI vezetője és az országos rendőrfőkapitány délután rendkívüli sajtótájékoztatón számol be - tette hozzá a szóvivő.

A romák sérelmére elkövetett kilenc bűncselekmény során - amelyben a Nemzeti Nyomozó Iroda időközben 120 főre bővített külön egysége folytatott nyomozást - a tettesek összesen 16 lakóházat támadtak meg 11 Molotov-koktéllal, 63 lövést adtak le lakóházakra sörétes és golyós lőfegyverekből. A bűncselekményekben összesen 55 sértett van, hatan meghaltak a támadásokban, öten súlyosabb-könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A kilenc bűncselekményt tavaly és idén követték el: tavaly július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön és augusztus 3-ára virradóra Kislétán.

A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, a Nagycsécsen elkövetettben ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket. A felderítés sikere érdekében az eddigi legmagasabb, 100 millió forintos nyomravezetői díjat tűzte ki a rendőrség