Egyhangúan elutasította Kalifornia börtönbizottsága szerdán a hírhedt Charles Manson egyik társának szabadon engedését. Susan Atkins könyörületességből kérte, hogy engedjék el, mert haldoklik. A 61 éves nőnek, aki másodszor kérte egy éven belül a szabadon engedését, agydaganata van, és az orvosok szerint gyógyíthatatlan, néhány hónapon belül meg fog halni. Charles Manson egykori követője olyan rossz állapotban van már, hogy kerekes hordágyon vitték a börtönbizottság elé.

A többszörösen büntetett előéletű Charles Manson egy szektát vagy, ahogy ő nevezte, egy családot hozott létre a 60-as évek közepén, és főleg nők csatlakoztak hozzá. Manson már akkor pszichopata volt: magát Krisztus és a Sátán megtestesülésének nevezte, egy személyben. Manson utasítására családjának több tagja 1969 nyarán betört az akkor már Amerikában élő lengyel filmrendező, Roman Polanski kaliforniai házába, majd megkínozták és meggyilkolták Polanski állapotos feleségét, a színésznő Sharon Tate-t, valamint négy vendégét. Polanski ekkor Londonban dolgozott egy filmen.A Manson-család másnap újabb két áldozattal végzett saját otthonukban. Mint kiderült, korábban is követtek el gyilkosságokat.

Még abban az évben több halálos ítéletet hoztak a perben, amelyben a vádlottak padján ült Charles Manson Susan Atkins, Leslie Van Houten, Patricia Krenwinkel és Charles "Tex" Watson. A halálos ítéleteket 1972-ben -amikor az Egyesült Államokban négy évig felfüggesztették a halálbüntetést - életfogytiglanra változtatták. (FH)