horoszkóp

Téves diagnózis miatt meghalt egy kismama, az orvost elítélték

2009.09.09. 18:17

Egymillió forint pénzbüntetésre ítélte és egy évre eltiltotta a szakorvosi tevékenységtől a Kaposvári Városi Bíróság szerdán azt a siófoki orvost, aki nem ismert fel egy méhen kívüli terhességet, emiatt páciense, egy 26 éves ádándi nő meghalt. Az ítélet nem jogerős.
A bíróság szerint az orvos, aki cisztának vélte a hasűri terhességet, nem járt el elég körültekintően, amikor a szokásos ultrahang vizsgálatok mellett nem kért speciális diagnosztikus vizsgálatokat. Az asszony 2005 januárjában kereste fel az orvost, aki megállapította a terhességet. A kismama ezt követően tünetmentes volt, április elején azonban rosszul lett és percek alatt elvérzett. A bíróság szerint azt nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a kismama életét meg lehetett volna menteni, ha elvégzik a diagnosztikus vizsgálatokat, mivel ezt a ritka rendellenességet így is csak az esetek felében tudják megállapítani. Az viszont bizonyos, hogy az orvos nem tanúsított kellő gondosságot és körültekintést, esélyt sem adott a helyes diagnózis felállítására.
Az orvost halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért ítélték el. Az ügyészség súlyosításért és felfüggesztett börtönbüntetésért, a védelem felmentésért fellebbezett. (MTI)