Előre kitervelte az iskolája elleni támadást az az ámokfutó fiatal, aki baltával, késekkel és gyújtópalackokkal támadt diáktársaira a bajorországi Ansbachban, megsebesítve tíz személyt. Jürgen Krach bajor tartományi ügyész pénteki tájékoztatása szerint az ámokfutó az "apokalipszis" szót jegyezte be a naptárába szeptember 17-re. Ezen kívül a naptárában rögzítette a végakaratát is, ami szintén a véres támadás tudatos tervezésére vall.

A diák a korábbi hírekkel ellentétben nem három, hanem legalább öt Molotov-koktéllal hatolt be a Carolinum gimnáziumba. Közülük kettőt-kettőt hajított el két osztályteremben, megsebesítve több diákot. A támadó ezen kívül három késsel, egy rugós késsel és egy 40 centiméter nyélhosszúságú baltával volt fölfegyverkezve. Az ügyészség szerint a támadó motívumai továbbra sem ismertek. Azok a jelentések, amelyek szerint az ámokfutó diák előzőleg pszichológus kezelése alatt állt, még "megerősítésre szorulnak, de valószínűek" - fogalmazott az ügyész.

A 18 éves fiút a riasztott rendőrök tették ártalmatlanná a gimnázium folyosóján: több lövés érte a felsőtestén. Állapota súlyos, mesterséges kómában tartják. Az ámokfutás során összesen kilenc diák (köztük kettő súlyosan) és egy tanár sebesült meg. Az egyik tanuló, egy 15 éves lány pénteken is életveszélyes állapotban volt. (MTI)