Veszélyes mennyiségű ammónia-koncentrációt mértek a tűzoltók, ezért ki kellett üríteni csütörtökön a Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégiumot, ahol előzőleg tisztázatlan okból robbanás történt. Összesen 520 embernek - diáknak és tanárnak - kellett elhagyni az épületet. A robbanás körülményei között egyelőre sok az ellentmondás, annyi biztos, hogy nátrium és víz lépett reakcióba.

A Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium földszintjén, a karbantartó műhelyben történt a munkahelyi baleset. Gyerekek nem voltak a közelben, ők ugyanis csak a második emelettől feljebb tartózkodhatnak. A helyiségben nem volt gázcső, így nem sérült meg a gázvezeték sem.

A robbanás miatt öt ember sérült meg. A sérültek közül egyébként ketten üvegszilánkoktól sebesültek meg, őket kórházba vitték, egy harmadikat a toxikológiára szállítottak, két másik a helyszínen maradhatott.

A robbanás pontos körülményeit még nem tudni. A földszinten, egy körülbelül 8 négyzetméteres helyiségben - kinézetre részben konyha, részben laboratórium - történt a robbanás, takarítás közben. A helyiségben petróleum alatt nátriumot tartottak, feltehetőleg erről öntötték le a petróleumot és öntöttek rá vizet. A nátrium viszont vízzel érintkezve robban. A takarítók nem tudták egyértelműen megmondani, hogy mennyi nátriumot öntöttek le, de volt aki egy kilogrammnyiról beszélt. A tűzoltók átszellőztették az épületet és összeszedték a maradék vegyi anyagot, délután háromkor még a helyszínen dolgoztak. (FH)