Meghalt Charles Manson hírhedt szektavezér egyik követője, Susan Atkins - írja az MTI. Az életfogytig tartó börtönbüntetését töltő, 61 éves nő a közelmúltban halálos betegségére hivatkozva kérte ismét a szabadlábra helyezését, a kaliforniai börtönbizottság azonban a hónap elején egyhangúlag elutasította a beadványát.

A pontosan egy évvel a halála előtt agydaganattal diagnosztizált Atkins a legutóbbi meghallgatáson már csak hordágyon volt képes megjelenni, és a tárgyalás jórészét is átaludta.

A többszörösen büntetett előéletű Charles Manson - aki az amerikai közvélemény-kutatások szerint az Egyesült Államok egyik legismertebb börtönlakója - egy szektát vagy, ahogy ő nevezte, egy családot hozott létre a 60-as évek közepén, amelyhez főleg nők csatlakoztak. Sebezhető, a vietnami háború elől menekülő, könnyen befolyásolható fiatalokat gyűjtött maga köré, és csoportos szexuális együttlétekkel, valamint "LSD-utazásokkal" ösztönözte őket gyilkolásra.

Manson családjának több tagját, Susan Atkinst, Patricia Krenwinkelt, Leslie Van Houtent és Tex Watsont éppen negyven éve, 1969 nyarán küldte az akkor már Amerikában élő lengyel filmrendező, Roman Polanski kaliforniai házába, ahol megkínozták és meggyilkolták Polanski 26 éves állapotos feleségét, Sharon Tate-t, valamint négy vendégét.

A Manson-család összesen hét gyilkosságot követett el. Az ügyben több halálos ítélet is született, de ezeket később életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatták. A szektavezért a "Tate-La Bianca ügy" néven elhíresült gyilkosságokra való felbujtásért ítélték el. A 74 éves Manson szabadlábra helyezésére legkorábban 2012-ben kerülhet sor.