Harmincan, köztük tíz gyerek és hét nő halt meg, amikor buszuk egy taposóaknára futott a dél-afganisztáni Kandahar tartományban kedden. A detonációban az afgán belügyminisztérium közlése szerint 39-en sebesültek meg. A támadással a tálib felkelőket vádolják, akik gyakran használnak taposóaknát a katonák ellen irányuló akcióikhoz. Hétfőn ugyanitt három civil halt meg egy hasonló támadásban.

A merénylet egy nappal azután történt, hogy a NATO új főtitkára, az egykori dán miniszterelnök Anders Fogh Rasmussen arra kérte az európai országokat, tartsanak ki Afganisztánban. Jelenleg 100 ezer külföldi katona állomásozik az ázsiai országban, közülük 60 ezer amerikai. Korábban amerikai parancsnokok arra figyelmeztettek, hogy még több katonára lenne szükség a tálib felkelők elleni harchoz.

Barack Obama amerikai elnök a kérdésben csak a katonai stratégia átalakítása után dönt, az európai országok pedig várhatóan majd ezt követően határoznak arról, hogy meddig maradnak Afganisztánban. Hollandia már bejelentette, hogy 2010-ben, Kanada pedig azt, hogy 2011-ben kivonja egységeit. Olaszország eközben csapatainak erőteljes csökkentésére készül. (FH)