Tizenöt gép felrobbantásával fenyegette meg Ferihegyet az a férfi, akit alig pár óra alatt elfogott a rendőrség - közölte a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság az MTI-vel péntek reggel. A Csongrád Televízió információi szerint a korábban katonaként szolgáló férfi a közelmúltban más intézményeket is fenyegetett robbantással.

Horváth Katalin Fanni, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság szóvivője közleményében azt írta: csütörtökön érkezett a Budapest Airport Zrt.-hez az a levél, amelyben egy ismeretlen tizenöt járat felrobbantásával fenyegetőzött. A levél részletesen felsorolta azokat a járatokat, amelyeken bomba fog robbanni.
A bejelentést követően a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság azonnal megkezdte a nyomozást, illetve a repülőtér védelmi tervének megfelelően kényszerhelyzetet rendelt el Ferihegyen. Ez fokozott biztonsági intézkedéseket jelentett az utascsarnokban és a közterületen is. A szigorított intézkedések mellett Ferihegyen folyamatos volt a repülőtéri kiszolgálás.
A gyors és hatékony felderítésnek köszönhetően alig pár óra alatt azonosították a levél íróját, akit Csongrádon, saját házában fogtak el a város rendőreinek közreműködésével.
A házkutatás során robbanószer-kereső kutyákat is bevetettek, de robbantásra alkalmas eszközöket nem találtak, viszont lefoglalták azt a régi típusú írógépet, amellyel a levelet írták.
A férfit őrizetbe vették és ellene közveszéllyel való fenyegetés megalapozott gyanúja miatt büntető eljárást indított a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság.
A Csongrád Televízió információi szerint a Tisza-parti város központjában lakó gyanúsított korábban katonaként szolgált, szomszédsága szorgalmas, közösségi embernek ismerte. A televízió ugyanakkor úgy tudja, hogy a férfinek nem ez az első fenyegetődzése: korábban az önkormányzat és a hadkiegészítő parancsnokság épületének felrobbantását is kilátásba helyezte. Horváth Katalin Fanni az MTI érdeklődésére annyit erősített meg, hogy a férfi korábban katonaként szolgált, jelenleg - tette hozzá - rokkantnyugdíjas.
Az MTI-nek a csongrádi jegyzőt egyelőre nem sikerült elérnie.