Ismeretlen tárgy zuhant le vasárnap este egy lettországi kisváros házaitól néhány száz méterre. Talán meteor, de a hatóságok egyelőre azt sem zárják ki, hogy egy műhold roncsai okozták a közel 20 méter átmérőjű és 10 méter mélységű krátert. A becsapódás környékét a katonaság hermetikusan lezárta.A 2300 lakosú Mazsalaca (kiejtés: maz-szalaca) városkában többen tanúi voltak, amint vasárnap este egy fénylő tűzgömb zuhant le a település szélső házaitól nem messze. Közben olyan zaj hallatszott, mint amilyet alacsonyan szálló repülőgép hajtóműve okoz. A becsapódás helyén tűz keletkezett.

A helyszínre csaknem egyszerre érkeztek meg a katasztrófavédelem és a hadsereg egységei, amelyek azonnal körülzárták a mintegy 20 méter átmérőjű és 10 méter mélységű krátert. A gödör mélyén megolvadt homokot találtak. Az első mérések szerint a környéken nem észleltek sem vegyi, sem radioaktív szennyeződésre utaló nyomokat. A becsapódási krátert okozó tárgyat egyelőre nem találták meg.

Hétfő délelőtt egy tudósokból és katonai szakértőkből álló kutatócsapatot várnak a helyszínre, amely remélhetőleg megállapítja majd, hogy egy meteor, vagy pedig egy föld körüli pályáról letért műholdnak a légkörben el nem égett darabja zuhant-e le Észak-Lettországban. (FH)