Előzetes letartóztatásba került egy uzsorahitelekkel foglalkozó tiszakarádi házaspár. A gyanú szerint veréssel, fenyegetéssel vették el rászorulók pénzét éveken át. Volt, aki 120 ezer forint helyett több mint hatszázezret fizetett vissza, mégsem szálltak le róla. Az uzsoratevékenység márciustól büntethető. Borsodban azóta féltucatnyi ügy indult, egyelőre azonban egyik nyomozás sem zárult le.Egy asszony a férje temetésére kért kölcsön 120 ezer forintot. Hiába törlesztette az adósságot, nem hagyták békén, újabb és újabb összegeket kértek tőle, végül több mint hatszázezer forintot fizetett. Amikor a házaspár újabb nyolcvanezer forintot követelt, feljelentést tett.

A rendőrség a házkutatás során jegyzeteket foglalt le a tiszakarádi házaspártól. A listán tucatnyi név és különböző pénzösszegek szerepelnek. A nyomozás során az derült ki, a házaspár főleg asszonyokat tartott sakkban, többeket megvertek, megfenyegettek, volt, akire éjszaka rátámadtak, mondta el pénteken a Független Hírügynökségnek Nagy Zsolt, a sátoraljaújhelyi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

Volt olyan, aki három éven át fizetett a kölcsönkért tízezer forint után. Mást minden hónapban a bankautomatához kísértek, és azonnal elvették a pénzét.

A házaspár harminc napra került előzetes letartóztatásba. Eddig öt megzsarolt család vallott ellenük. Ha kiderül, hogy bűnösök, akár öt év börtönbüntetést is kaphatnak.