Egy héttel az indulásuk után már csak a felakasztott holttestét találták meg két fiatalembernek Oroszországban, akik a szibériai tajgába indultak túrázni. A kedden elvégzett boncolás alátámasztotta azt a feltételezést, hogy a huszonéves fiúk inkább az öngyilkosságot választották az éhenhalás helyett.

A tapasztalt túrázóként ismert két acsinszki fiatal a dél-szibériai Hakasz Köztársaságban vágott neki egy túlélőtúrának még október 23-án. Az egyik turistatelepen motoros szánkókat béreltek, majd jól felszerelkezve a közeli tavakhoz indultak a fagyos tajgán keresztül.

Miután két nap múltán sem jelentkeztek, a turistatelepen pihenő alkalmi ismerőseik jelezték eltűnésüket a fiúk szüleinek. A túrázók keresésére szervezett expedíció november 1-én, Priiszkovoje falutól 20 kilométerre, egy erdős területen bukkant rá a holttestekre. Mindkettő egy-egy fára kötött kötélen lógott.

A tragédia helyszínétől 10 kilométerre egy hóbucka alatt megtalálták a működésképtelen szánokat is. A nyomok alapján megállapították, hogy a két fiatalember már az indulást követő második napon hóviharba került, és a járműveik felmondták a szolgálatot. A napokig tartó ítéletidőben hiába próbálkoztak gyalogosan megtalálni a hazavezető utat. A helyszíni halottszemle során megállapították, hogy körülbelül két nappal a megtalálásuk előtt lettek öngyilkosok, miután már régen elfogyott az ennivalójuk, és kilátástalannak látták a helyzetüket. A rendőrségi vizsgálat nem talált erőszakos bűncselekményre utaló nyomokat - adta hírül szerdán a Komszomolszkaja Pravda. (FH)