horoszkóp

Az ír katolikus egyház évtizedeken át titkolta papjai gyerekmolesztálási ügyeit

2009.11.26. 17:54

Az ír katolikus egyház négy évtizeden át leplezte a papjaik által elkövetett gyerekmolesztálásokat, hogy védjék az egyház hírnevét - derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott hivatalos jelentésből. A 760 oldalas jelentés egy három éven át tartó nyomozás eredménye, amelyet hatvanezer oldalnyi, korábban titkos egyházi iratok vizsgálatával végeztek.

A csütörtökön, az igazságügyi miniszter által bemutatott jelentés szerint a dublini főegyházmegye négy érseke rutinszerűen védte a gyerekeket molesztáló papokat, figyelmen kívül hagyva a törvényeket. Négy évtizeden át, egészen a kilencvenes évek közepéig az egyház hozzáállása a molesztálásokról szóló panaszokhoz az eltitkolás volt. A jelentés szerint az időszakban széles körben elterjedt gyakorlat volt a gyerekek bántalmazása, és megerőszakolása a főegyházmegyében, amely ellen az egyház semmit nem tett.

A vizsgálat eredménye szerint az egyház azt tartotta legfontosabbnak, hogy "az eseteket titokban tartsák, elkerüljék a botrányt, védjék az egyház hírnevét és megőrizzék vagyonát". "Minden mást, így a gyerekek jólétét, és az áldozatoknak nyújtandó igazságszolgáltatást, ezek alá rendelték" - áll a jelentésben.

Dermot Ahern ír igazságügyi miniszter a jelentés bemutatásakor "kegyetlen iróniának" nevezte, hogy az egyház, amely a titkolózással részben a botrány akarta elkerülni, végül "megdöbbentő mértékű botrányt okozott". A kormány egyben bocsánatot kért amiatt, hogy az állam nem tudta az egyházat felelősségre vonni.

A vizsgálat 46 pap ügyével foglalkozott, akik ellen 320 panasz érkezett gyerekek megerőszakolása, vagy molesztálása miatt. A jelentés azonban csak egyet nevezett meg, akiket már elítéltek gyerekmolesztálás miatt. A többiek álnéven szerepelnek, mert nevük nyilvánosságra hozatala károsan befolyásolná esélyeiket a tisztességes tárgyalásra.(FH)