Egy 66 éves, korábban veseátültetésen átesett nyíregyházi asszony halt meg vasárnap Debrecenben a klinikán. A nő szervezetéből az orvosok kimutatták az újinfluenza vírusát - közölte csütörtökön a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma. Az intézményben jelenleg két beteget ápolnak H1N1vírusfertőzéssel, az orvosok szerint az ő állapotuk kielégítő.

Dr. Orosi Piroska, az intézmény kórházhigiénés és infekciókontroll tanszékének vezetője elmondta: a beteget Nyíregyházáról, a Jósa András kórház sűrgősségi osztályáról tüdőgyulladás gyanújával szállították a debreceni klinikára. A nőnél felmerült az új tipúsú influenza gyanúja, amit igazoltak a vizsgálatok. A beteg antivirális kezelést kapott, de már nem tudtak rajta segíteni, vasárnap meghalt. Úgy tudjuk, az asszony nem kapott újinfluenza elleni védőoltást.

A debreceni klinikán nyár óta összesen nyolc esetben mutatták ki a H1N1 vírust. Ezek közül négy beteg a múlt héten, kettő pedig ezen a héten került a debreceni klinikára. A tanszékvezető hangsúlyozta: a halál oka egyelőre nem ismert, de az kijelenthető, hogy az intenzív osztályon ápolt, gépi lélegeztetést kapott nőnél a korábbi vesetranszplantáció kockázati tényező volt.