Lélegeztetőgépen a két H1N1-es várandós nő

2009.11.29. 09:32

Stabil, de továbbra is életveszélyes állapotban van az a két várandós nő, akiket Budapesten, a Semmelweis Egyetem klinikáján ápolnak- mondta a Független Hírügynökségnek Gál János, a klinika vezetője. Szegeden is van egy H1N1-gyel fertőzött kismama, de állapotáról a kórház nem adott tájékoztatást. A szombati híradások szerint a várandós nőt november óta mélyaltatásban tartják.

Az egyik Budapesten ápolt kismamán életmentő beavatkozást hajtottak végre, a hagyományos gépi lélegeztetéssel ugyanis nem lehetett volna megmenteni az életét. A 26 éves nő a hatodik hónapban jár, súlyos tüdőgyulladása van, a gyógyszeres kezelések és a hagyományos gépi lélegeztetés mellett továbbra is a különleges lélegeztető eszközön tartják. Gál János elmondta, hogy a másik Budapesten kezelt, 21 éves kismamát is gépekkel kell lélegeztetni. Ő is stabil, de életveszélyes állapotban van - tette hozzá Gál János.

A Semmelweis Egyetem vezetője közölte, hogy mindkét baba jól van, folyamatosan figyelik őket. Hozzátette ugyanakkor, hogy bármikor bekövetkezhet változás a kismamák és a babák állapotában. Az orvosoknak ugyanis - mivel új kórról van szó- nincsenek tapasztalataik a H1N1-el fertőzött várandós nők kezelésében.

Szegeden is kezelnek egy kismamát újinfluenzával. Állapotáról nem adott tájékoztatást a kórház. A szombati hírek szerint ő is kritikus állapotban van, a hónap eleje óta mélyaltatásban tartják. (FH)