Minden valószínűség szerint jég- és sziklaomlás temette maga alá az október végén Kínában eltűnt magyar hegymászókat - mondta Mécs László keddi sajtótájékoztatóján. A hegymászó ezt a hegyről készült fényképekre, valamint a helyszínen tapasztaltakra alapozza. A keresőhelikopter hétfőn másodszor is felszállt, egyelőre azonban nem tudni, hogy találtak-e bármilyen, a szerencsétlenül járt csapatra utaló nyomot. Ha ezúttal is eredménytelen lesz, várhatóan lezárják a keresést.

Mécs László az eltűnt csapat vezetőjének, Csizmadia Péternek volt klubtársa, többször együtt is másztak. A hasonló terepen nagy tapasztalatot szerzett hegymászó szerint a kínai hatóságok minden tőlük telhetőt megtettek, hogy az eltűnt magyarok nyomára akadjanak. A négy fiatalnak október 31-én kellett volna visszaérkezniük a tartomány székhelyére. Amikor ez nem történt meg, útnak indítottak egy mentőcsapatot, a rossz időjárási körülmények miatt azonban nem tudták belátni az egész területet. Később helikopterrel keresték a hegymászókat, de november 4-én csak 4400 méterig tudtak emelkedni. A felszíni keresést nehezítette, hogy a mentéshez Tibetből kellett hegymászókat hozni, illetve havazott is, ami 20-30 centis takaróval fedte be a területet. Nyomok híján aztán a kínai hatóság november 8-án lezárta a keresést, de a család, illetve a magyar külképviselet kérésére aztán ismét a levegőbe emelkedett a helikopter. A katonai gép november 30-án szállt fel, és sikerült az előzőnél magasabbra emelkednie, a frissen készült fényképekre azonban még várni kell. Így egyelőre nem lehet tudni, hogy sikerült-e berepülni a még fel nem derített területre, illetve találtak-e ott valamit. Mindenesetre, ha megtalálták volna őket, akkor azt már közölték volna a hatóságok - jegyezte meg Mécs Imre.

A tragédiát előidéző jég- és sziklaomlás Mécs László szerint valószínűleg október 22 és 23-a között történt. A négy hegymászó október 22-én adott jelet magáról utoljára, 4600 méter körül. Annyit lehet tudni, hogy táborukat nem sokkal később egy általuk biztonságosabbnak tartott pontra helyezték át, azt azonban csak sejteni lehet, hogy hova. A hegymászó körökben is szokatlanul nagy méretű sziklaomlásról minden valószínűség szerint sejtelmük sem volt, hisz a rossz látási viszonyok miatt vélhetően azt sem látták, hogy mekkora veszélyt jelenthet valójában a környék, a mindössze 500 méteres völgyben.

Mécs Imre elmondta azt is, az elmúlt egy évben két földrengés is volt a térségben. Az egyik, körülbelül 8-as erősségű földmozgás épp a hegymászók kiutazása előtt történt, ami könnyen meglazíthatta a sziklákat.

A négy magyar hegymászó október 7-én indult útnak, hogy megmássza a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány egyik, korábban még fel nem fedezett hegyét. Csizmadia Pétert, Dechtol Balázst, Mikolovits Veronikát, illetve Tolnay Katalint eltűntnek nyilvánították. A helikopteres keresés egyébként 30 ezer euróba kerül, de azt csak a keresés lezárása után, a végösszeg ismeretében fogják eldönteni a hozzátartozók, hogy hozzányúlnak-e ahhoz az összeghez, amely a keresés érdekében indított gyűjtés után jött össze. Van, aki egymaga egymillió forintot ajánlott fel - hangzott el a sajtótájékoztatón. (FH)