Hat nigériai állampolgárt ítélt különböző hosszúságú börtönbüntetésre egy holland bíróság csütörtökön, mert legalább 140 afrikai lányt kényszerítettek prostitúcióra. Körmöket, vért és ruhadarabokat kellett adniuk a striciknek, hogy vudu szertartáshoz használják fel azokat, ha nem fizetik ki "tartozásaikat".

Két vádlott négy, illetve négy és fél éves börtönbüntetést, négy másik nigériai pedig rövidebb ideig tartó elzárást kapott a zwollei bíróságtól, amiért lányokat futtattak Hollandiában és más európai országban. Az egyebek mellett embercsempészet és bűnszervezeti tevékenység miatt indított per márciusban kezdődött, miután a rendőrök több hónapig tartó nyomozás után őrizetbe vették a nyugat-afrikaiakat.

Az ügyészség szerint a futtatók legalább 140 nigériai lányt hoztak Európába. Mindannyian menekülttáborokba kerültek, ám egyikük sem maradt ott sokáig, és csakhamar Olaszországban, Spanyolországban vagy Franciaországban bukkantak fel. Mint kiderült, a 16 és 23 év közötti fiatalok utazását a vádlottak szervezték meg: a nigériai bűntársak hamis papírokkal, valamint a menekültstátuszhoz szükséges instrukciókkal látták el őket, később pedig átvették őket az Európában élő "kollégák", akik végül prostitúcióra kényszerítették a fiatal lányokat.

"Vuduval befolyásolták a lányokat" - írja közleményében az ügyészség hozzátéve, hogy vért, körmöket és ruhadarabokat kellett leadniuk. Egy vudu papnak meg kellett ígérniük, hogy visszafizetik az európai utazásukhoz nyújtott "hitelüket", azaz fejenként mintegy 30-60 ezer eurót. "Ez azt jelenti, hogy legalább 3 ezerszer kellett volna szolgáltatást nyújtaniuk. Egy idegen országban, messze az otthontól, kiút nélkül, a vudu átok fenyegetettségében éltek".(FH)