Megkezdődött a kitelepítés szombat délelőtt 10 órakor a XI. kerületben, a Bocskai út és a Nagyszőlős utca környékén. Az intézkedést azért rendelték el, mert péntek délután, építkezés közben bombát találtak az érintett területen. A kitelepítés körülbelül 500 embert érint- tájékoztatta a Független Hírügynökséget Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese.

Mint arról a Független Hírügynökség már beszámolt, péntek délután egy 50 kilogrammos, II. világháborús német romboló bombára bukkantak a XI. kerületben, a Bocskai út és a Nagyszőlős utca kereszteződésében, egy építkezésen. A tűzszerészek kimentek a helyszínre, ahol megvizsgálták a bombát: mint kiderült, éles robbanótestről van szó.

A bombát éjszaka őrizték, szombaton délelőtt 10 órakor pedig a rendőrök megkezdték a környék kiürítését, hogy a tűzszerészek hatástalaníthassák a szerkezetet. A kiürítés körülbelül 200 méteres körzetben zajlik. Ez akár 500 embert is érinthet.

A rendőrök egyébként péntek este már végigjárták az érintett épületeket, és előzetesen felhívták az ott lakók figyelmét arra, hogy ideiglenesen el kell majd hagyniuk otthonukat. Kis- Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese arról tájékoztatott, hogy az érintetteknek erre az időre a Zsombolyai utca 6. szám alatt alakított ki befogadóközpontot a katasztrófavédelem. Eddig körülbelül 90-en jelezték, hogy igénybe vennék ezt a lehetőséget. A helyszínen van - a rendőrökön és polgárőrökön kívül - a katasztrófavédelem krízis intervenciós csoportja is: hozzájuk fordulhatnak azok, akiknek pszichológiai segítségre van szükségük.

A bomba miatt szombaton, délelőtt 10 órától jármű- és gyalogosforgalomra vonatkozó tilalom lépett életbe a helyszín közelében. A rendőrök lezárták a Kosztolányi Dezső tér és Bocskai út kereszteződését, illetve a Nagyszőlős utca és Karolina út kereszteződését. Emiatt a Bocskai úton, a Nagyszőlős utcán a Kosztolányi Dezső tér irányába nem lehet haladni. A Pest felől közlekedő autósok a Bartók Béla út - Hamzsabégi út útvonalon tudják majd elhagyni a fővárost, míg azokat, akik a Budaörsi út - Nagyszőlős utca útvonalon érkeznek Budapestre, a Nagyszőlős utca és Karolina út kereszteződésében a Karolina útra terelik. A nagyobb forgalmú útvonalakon kívül a környező mellékutcákban is várhatók változások a forgalomban.

A korlátozások a BKV járatait is érintik: az 53-as, a 86-os, a 150- es,a 153 -as, a 212-es, a 240-es, a 250-es, illetve a 272- es buszokat terelik szombat délelőttől.